Attention:

Welcome to the old forum. While it is no longer updated, there is a wealth of information here that you may search and learn from.

To partake in the current forum discussion, please visit https://forums.presonus.com

EWQL and Notion 4 FAQ

A Forum to Discuss NOTION

Re: EWQL and NOTION3 FAQ

Postby achambily » Mon Dec 20, 2010 10:27 am

Which hardware config is requirer to run Notion + EWQL Lite Orchestra Template (same question with "Full") ?
Notion, Cubase 7, EWQLSO Gold, VSL SE
Win7 x64, I7 Dell studio laptop, 8GB RAM
M-Audio FTP
M-Audio KeyStudio 25
Clavinova CLP 811
Sennheiser e840
Sennheiser HD280 Pro
Yamaha HS50M

http://chambily.com/
http://soundcloud.com/axel-casadesus/sets
achambily
 
Posts: 199
Joined: Sat Dec 18, 2010 12:25 pm

Re: EWQL and NOTION3 FAQ

Postby pcartwright » Wed Dec 29, 2010 8:02 pm

As mentioned in another post, you need to have some sort of bridging software (like JBridge) to open up additional memory on a 64bit system. Other than that, the hardware requirements are probably the same as specified by eastwest.
pcartwright
 
Posts: 796
Joined: Sat Dec 05, 2009 2:47 pm

Re: EWQL and NOTION3 FAQ

Postby achambily » Thu Dec 30, 2010 6:01 am

Well, I use JBridge with an I7 and 8Go of ram. I tried to load a "full orchestra" template in Notion, but I run out of memory...
(I think that the problem is that Notion tries to load everything - all instruments and articulations, about 30Go - into the ram)
Notion, Cubase 7, EWQLSO Gold, VSL SE
Win7 x64, I7 Dell studio laptop, 8GB RAM
M-Audio FTP
M-Audio KeyStudio 25
Clavinova CLP 811
Sennheiser e840
Sennheiser HD280 Pro
Yamaha HS50M

http://chambily.com/
http://soundcloud.com/axel-casadesus/sets
achambily
 
Posts: 199
Joined: Sat Dec 18, 2010 12:25 pm

Re: EWQL and NOTION3 FAQ

Postby pcartwright » Thu Dec 30, 2010 9:57 am

achambily wrote:Well, I use JBridge with an I7 and 8Go of ram. I tried to load a "full orchestra" template in Notion, but I run out of memory...
(I think that the problem is that Notion tries to load everything - all instruments and articulations, about 30Go - into the ram)


That's not the way it works. Notion simply opens Play, and Play loads the instruments. I don't think there's a way that Notion could (even if it wanted to) load extra sounds into RAM beyond what Play would allow.

It sounds to me like you aren't fully optimizing your 8GB of RAM. Try loading the same patches in Reaper and see if you have RAM limitations there as well. I typically load one instrument of EWQL to each group (that is, I have one EWQL flute, oboe, horn, etc) and fill in the other parts with GPO or Notion instruments. This pushes me close to full RAM capacity, but I can do it with 8GB.
pcartwright
 
Posts: 796
Joined: Sat Dec 05, 2009 2:47 pm

Re: EWQL and NOTION3 FAQ

Postby achambily » Thu Dec 30, 2010 10:22 am

under Reaper, I can load each instrument of a full romantic symphonic orchestra (but, of course, I just load one or two aticulations per instrument)
Notion, Cubase 7, EWQLSO Gold, VSL SE
Win7 x64, I7 Dell studio laptop, 8GB RAM
M-Audio FTP
M-Audio KeyStudio 25
Clavinova CLP 811
Sennheiser e840
Sennheiser HD280 Pro
Yamaha HS50M

http://chambily.com/
http://soundcloud.com/axel-casadesus/sets
achambily
 
Posts: 199
Joined: Sat Dec 18, 2010 12:25 pm

Re: EWQL and NOTION3 FAQ

Postby pcartwright » Thu Dec 30, 2010 8:01 pm

achambily wrote:of course, I just load one or two aticulations per instrument


Well there's your problem. You can set up Notion to load the articulations you use (and nothing else), but you should be forewarned that it can be time consuming to adjust the presets and it may cause issues with playback of articulations that you removed.

With this said, you should be able to build an orchestra preset with the articulations you want (and thus be able to load more instruments into your system).
pcartwright
 
Posts: 796
Joined: Sat Dec 05, 2009 2:47 pm

Re: EWQL and NOTION3 FAQ

Postby achambily » Fri Dec 31, 2010 12:48 pm

pcartwright wrote:
achambily wrote:of course, I just load one or two aticulations per instrument


Well there's your problem.

yes :(

You can set up Notion to load the articulations you use (and nothing else),

could you tell me where is is explained how to do this ?

but you should be forewarned that it can be time consuming to adjust the presets and it may cause issues with playback of articulations that you removed.

unfortunately...
Notion, Cubase 7, EWQLSO Gold, VSL SE
Win7 x64, I7 Dell studio laptop, 8GB RAM
M-Audio FTP
M-Audio KeyStudio 25
Clavinova CLP 811
Sennheiser e840
Sennheiser HD280 Pro
Yamaha HS50M

http://chambily.com/
http://soundcloud.com/axel-casadesus/sets
achambily
 
Posts: 199
Joined: Sat Dec 18, 2010 12:25 pm

Re: EWQL and NOTION3 FAQ

Postby pcartwright » Fri Dec 31, 2010 7:20 pm

achambily wrote:
You can set up Notion to load the articulations you use (and nothing else),

could you tell me where is is explained how to do this ?


In windows, you go to Program Files (x)86 -> Notion 3 -> Support -> Plugin Data -> EWQL and you'll see a list of Notion files. These are the default instruments. Simply open a file in Notion, make the adjustments you prefer in the plugin (Play in this case) and save.

I would make a back up copy of the EWQL folder before you make any adjustments.
pcartwright
 
Posts: 796
Joined: Sat Dec 05, 2009 2:47 pm

Re: EWQL and NOTION3 FAQ

Postby fandango » Thu Jul 12, 2012 10:24 am

Right, I'm having absolutely NO joy with EWQLSO Gold PLAY here.

I installed it yesterday, activated it, and it works fine with Cubase, Reaper etc.

In Notion, I get the dreaded "sample not found" error, click "Find Sample" and head for the root directory, which is something like D:\EWQLSO Library\ and this contains 3 folders, "Gold Instruments", "Gold Samples", "Silver Samples".

No combination of either this root folder, or any within succeeds in the samples being loaded. I get the instrument loaded but with no samples mapped.

I bought the PLAY edition because I thought this would be 'easier'... aye, you live, you learn... :|
User avatar
fandango
 
Posts: 67
Joined: Mon Sep 21, 2009 8:29 am

Re: EWQL and NOTION3 FAQ

Postby fandango » Thu Jul 12, 2012 12:43 pm

update

Okay, I selected "Violins II lite". I get the sample pop-up box. After a lot of trial and error I point it to:
D:\EWQL Orchestra Library\Gold Samples\Gold Strings
and suddenly it starts finding samples. Then... it wants to go here:
D:\EWQL Orchestra Library\Silver Samples\Silver Strings
a few samples later it wants to go back to...
D:\EWQL Orchestra Library\Gold Samples\Gold Strings
then
D:\EWQL Orchestra Library\Silver Samples\Silver Strings
D:\EWQL Orchestra Library\Gold Samples\Gold Strings
D:\EWQL Orchestra Library\Silver Samples\Silver Strings
D:\EWQL Orchestra Library\Gold Samples\Gold Strings
D:\EWQL Orchestra Library\Silver Samples\Silver Strings
D:\EWQL Orchestra Library\Gold Samples\Gold Strings
etc...
etc...


I really don't have time for this.

Back into the box you go... into the cupboard of shame... (and I'm not talking about EWQL here)
User avatar
fandango
 
Posts: 67
Joined: Mon Sep 21, 2009 8:29 am

PreviousNext

Return to NOTION

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests


cron